nagłówek strony
-A A +A

Jaka polityka żywnościowa?

Czas trwania: 
śr, 01/06/2022 (Cały dzień) - ndz, 26/06/2022 (Cały dzień)

Opracowaliśmy projekt polityki żywnościowej dla Warszawy. Jest ona wyrazem naszego sposobu myślenia o żywności i żywieniu. Wskazuje najważniejsze wartości i zasady, które powinny charakteryzować system żywnościowy miasta. Dzięki niej zarówno samorząd, jak i instytucje, z którymi współpracujemy, będą mogły podejmować odpowiednie działania w obszarze żywności i żywienia.

 


Konsultacje trwały do 26 czerwca 2022


 

Po co nam polityka? 

 

Polityka żywnościowa jest podstawą do przyszłych działań w obszarze żywienia w placówkach oświatowych, zapewniania dostępu do dobrej jakości żywności oraz ograniczania jej marnowania. Podkreśla znaczenie świadomości żywnościowej jako jednego z warunków utrzymania zdrowia. Wyrażamy przekonanie, że dbając o swoje zdrowie i otoczenie, mieszkanki i mieszkańcy wykazują się odpowiedzialnością nie tylko za siebie, ale również za wspólnotę, a także przyczyniają się do zrównoważonego rozwoju Warszawy.

 

Wartości polityki 

 

Politykę i jej założenia oparliśmy na wartościach:

  1. Zdrowie
  2. Szacunek
  3. Odpowiedzialność
  4. Sprawiedliwość

 

Zasady polityki 

 

Wartości wsparliśmy zasadami. Nasze zasady to:

  1. Samorząd uczestniczy w kształtowaniu świadomości żywnościowej  
  2. Samorząd przeciwdziała nadwadze, otyłości i niedożywieniu
  3. Samorząd w zamówieniach publicznych na żywność, usługi cateringowe i automaty sprzedające stosuje kryteria jakościowe i środowiskowe  
  4. Samorząd doskonali organizację żywienia zbiorowego  
  5. Samorząd zapewnia bezpieczeństwo żywnościowe  
  6. Samorząd podejmuje działania ograniczające marnotrawstwo żywności  
  7. Samorząd dąży do zrównoważonego gospodarowania żywnością 

Przeczytaj projekt polityki>>

 

O co pytamy? 

 

Chcemy porozmawiać z mieszkańcami o tym czy dobrze określiliśmy:

 

  • czego potrzebujemy, aby prawidłowo się odżywiać i być świadomym konsumentem
  • jakie powinno być żywienie w placówkach oświatowych 
  • jak ograniczać marnowanie żywności

 

Chcemy porozmawiać z pracowniczkami i pracownikami instytucji miejskich:

 

  • o tym, jak wprowadzić kryteria jakościowe i środowiskowe w zamówieniach publicznych na żywność, usługi cateringowe i automaty sprzedające
  • o szanowaniu i dzieleniu się żywnością

 

Jak można wziąć udział w konsultacjach: 

 

Podziel się swoją opinią 

 

1. w punkcie konsultacyjnym

  • 14 czerwca (wtorek), 17-19

  • w Centrum Przedsiębiorczości Smolna przy Smolnej 4

 

2. na spotkaniu on-line

  • 22 czerwca (środa), o 17
  • na YouTube – możesz oglądać spotkanie i dyskutować na czacie
  • na platformie ZOOM – możesz zabrać głos w dyskusji z wizją i fonią. Jeśli chcesz skorzystać z tej opcji, napisz na zywnosc.zywienie@um.warszawa.pl. Link do spotkania oraz instrukcję prześlemy Ci w mailu zwrotnym.
  • jeśli potrzebujesz tłumaczenia w polskim języku migowym (PJM), prosimy o informację na siedem dni przed spotkaniem.

 

3. na spotkaniu on-line z instytucjami miejskimi

  • 21 czerwca (wtorek), o 14
  • w aplikacji ZOOM
  • jeśli chcesz wziąć udział w spotkaniu, napisz na zywnosc.zywienie@um.warszawa.pl. Link do spotkania prześlemy Ci w mailu zwrotnym.

 

4. mailowo na zywnosc.zywienie@um.warszawa.pl

 

Chcesz zaprosić znajomych na konsultacje?


Jednostka odpowiedzialna: Centrum Komunikacji Społecznej

Podstawa prawna: