nagłówek strony
-A A +A

Wstępna koncepcja zagospodarowania skweru przy Karmelickiej

Od konsultacji społecznych do wstępnej koncepcji
Konsultacje społeczne dotyczące zagospodarowania skweru w rejonie ulic Karmelickiej, Edelmana i Anielewicza trwają od sierpnia 2018 roku. Do tej pory wzięło w nich udział kilkaset osób.
 
W czasie konsultacji mieszkańcy Muranowa i inni użytkownicy skweru opowiadali, co najbardziej lubią na skwerze i co im na nim przeszkadza. Dzielili się też swoimi pomysłami na jego ulepszenie. Podczas spotkań warsztatowych, wspólnie z architektami, diagnozowali potrzeby różnych osób korzystających ze skweru i wypracowali wytyczne do wstępnej koncepcji jego modernizacji.
 
Przygotowana koncepcja uwzględnia wnioski z konsultacji: 
  • zachowanie otwartej przestrzeni, która pozwoli na różne sposoby wypoczynku na skwerze
  • zachowanie wartościowego drzewostanu
  • dosadzenie drzew, krzewów itp.
  • zmiana przebiegu ścieżki rowerowej
  • dodanie oświetlenia
  • poprawa estetyki skweru (ładne ławki i kosze na śmieci, materiały wykończeniowe dobrej jakości, zadbana zieleń)
 
Najważniejsze elementy koncepcji
Koncepcja w dużej mierze zachowuje obecny charakter skweru. Jego centralna część nadal jest otwartą zieloną przestrzenią. Krzewy, trawy i byliny tworzą lekki bufor od strony ulic. Nowy układ ścieżek, delikatne pofalowanie terenu i nasadzenia roślin pozwalają na wydzielenie dodatkowych przestrzeni o różnych charakterach, a projektowane elementy utrzymane są w naturalnych kształtach. Ścieżka rowerowa nie przebiega już przez środek skweru, a wzdłuż jego boku przy Karmelickiej.
 
Główna ścieżka komunikacyjna dzieli skwer na dwa obszary. Większa murawa jest przestrzenią do ruchu, uprawiania sportów czy lekcji wychowania fizycznego. Nieopodal znajduje się też istniejąca siłownia plenerowa, wydzielona zielenią od strony Anielewicza i trawiastym pagórkiem od strony murawy.
 
Druga część skweru, bliżej Muzeum POLIN, służy spokojniejszej rekreacji, piknikom, spotkaniom towarzyskim i odpoczynkowi. W północnej części, obok Łąki Leśmiana, znajduje się przestrzeń murawy z elementami do zabawy (drewniane kantówki, niskie drewniane pieńki do skakania, ścieżka sensoryczna) i niewielką trawiastą górką, która zimą może służyć do zjeżdżania na sankach. Bliżej ulicy Edelmana, wśród rabat i drzew, znajduje się przestrzeń ze stolikami do gier i spotkań.
 
Obszar przed pomnikiem Willy'ego Brandta zmieni swój kształt na bardziej naturalny, z bylinami i trawami oraz pofalowaniem terenu bliżej ścieżki głównej. Aleja przebiegająca przed pomnikiem zostanie przedłużona do Łąki Leśmiana. Teren w narożniku, przy skrzyżowaniu ulic Edelmana i Karmelickiej to miejsce na ogłoszenia sąsiedzkie, tablicę informacyjną i wystawy plenerowe.
 
Na skrzyżowaniach głównej ścieżki powstały dwa brukowane placyki z murkami, na których można przysiąść.
 
Wśród starodrzewia od strony Karmelickiej została zaprojektowana spacerowa aleja z przepuszczalną nawierzchnią mineralną, a wzdłuż niej ławki i krzesła, z których można obserwować aktywności dziejące się na skwerze.
 
Skrawek skweru przy muzealnym parkingu (od Anielewicza) to wybrukowany plac z miejscem na tablicę informacyjną lub mapę historyczną najbliższej okolicy.
 
Na terenie całego skweru planuje się wprowadzenie oświetlenia, a w miejscach węzłowych postuluje się ustanowienie monitoringu miejskiego. Proponowana kolorystyka materiałów wykończeniowych to spokojne szarości z akcentem drewna w wyposażeniu lub bruku w posadzce.
 
Rzut skweru, skala 1:150. Kliknij, by zobaczyć większy >>>