nagłówek strony
-A A +A

Wstępny pomysł na skwer przy Kępnej

Uporządkowana przestrzeń, otwarte ogródki działkowe i nowe miejsce do zabawy dla dzieci w różnym wieku. To najważniejsze zmiany, jakie zajdą na skwerze między ulicami: Kępną, Jagiellońską i Wrzesińską. Wstępna koncepcja jego zagospodarowania powstała w wyniku konsultacji społecznych, a w czwartek 10 października została zaprezentowana mieszkańcom.

 

 

Skwer przy ul. Kępnej leży raczej na uboczu, więc służy głównie mieszkańcom najbliższej okolicy, zwłaszcza sąsiedniego budynku. Jego obecny stan, czyli: niskiej jakości roślinność, brak infrastruktury i miejscami bardzo widoczny nieporządek zniechęcają do korzystania z niego. Większość osób jedynie przez niego przechodzi lub przejeżdża. Na dłużej zatrzymują się jedynie dzieci, niektórzy właściciele psów i użytkownicy działek zajmujących część skweru.

 

Wstępna koncepcja skweru odpowiada na powyższe problemy i uwzględnia wiele postulatów zgłoszonych przez mieszkańców w trakcie konsultacji, a także wyniki zeszłorocznego głosowania w budżecie obywatelskim, w którym zwyciężył m.in. projekt „Praskie zielone skwery” zakładający pewne zmiany w tej przestrzeni.

 

Skwer zachowa swój dotychczasowy charakter, ale w miejsce chwastów pojawi się murawa, na skwerze znajdą się nowe drzewa i krzewy. W rogu skweru, bliżej Wrzesińskiej, stanie naturalny i osłonięty roślinnością plac zabaw. Siłownia plenerowa i tzw. pragórka znajdujące się w centralnej części skweru zostaną odświeżone. Ogródki działkowe na wale, do tej pory zamknięte i zaniedbane, zostaną otwarte i uporządkowane. Ich część zostanie wykorzystana jako otwarty sad i ogród społecznościowy z miejscem nagołębniki (które już się tam zresztą znajdują), a część jako zamknięty wybieg dla psów.

 

Przebieg istniejących ścieżek pozostanie taki sam, ale pojawią się też nowe – w miejscu przedeptów zrobionych przez użytkowników skweru. Dzięki schodom i podjazdowi łatwiej będzie wejść na wał, nawet osobom mającym trudności w poruszaniu się.

 

Na skwerze powstaną miejsca do siedzenia (głównie na wale i przy placu zabaw), wzdłuż ścieżek stanie oświetlenie i kosze na śmieci. Parking przy Jagiellońskiej zostanie uporządkowany.

 

 

Co dalej?

 

Wstępna koncepcja zagospodarowania skweru to dopiero pierwsza propozycja przygotowana przez projektantów – może się jeszcze zmienić pod wpływem uwag mieszkańców. Swoje opinie na jej temat można przekazać:

  • osobiście na skwerze (16 października w godz. 16-19)
  • przesłać mejlowo na adres kepna@zzw.waw.pl (do 20 października).

 

29 października 2019 r. – podczas spotkania zamykającego konsultacje społeczne – przedstawimy ostateczną koncepcję skweru. Będzie też dostępna na tablicy informacyjnej stojącej w przestrzeni skweru.

 


Konsultacje społeczne na zlecenie Zarządu Zieleni m.st. Warszawy prowadzi Pracownia Badań i Innowacji Społecznych „Stocznia” wspólnie z architektami i architektami krajobrazu z pracowni JAZ+Architekci i kształtownia.pl. Projektanci są również odpowiedzialni za wypracowanie koncepcji zagospodarowania skweru i stworzenie na jej podstawie projektu wykonawczego.